Kategorie blog
Wild Groves , przegląd oliwy COOC z Kalifornii
Wild Groves , przegląd oliwy COOC z Kalifornii

Oliwa Wild Groves COOC , którą wybrać - o tym opowie sam Dewey

Materiał z tłumaczeniem w języku polskim (ikonka napisy prawy dół youtube -> wybieramy j.polski)

Dewey Lucero i jego rodzina reprezentują czwarte pokolenie plantatorów i degustatorów oliwek. Jak sami mówią o sobie - mają oliwę we krwi. Liczące ponad sto lat gaje rodziny Lucero w Corning w Kalifornii są jednymi z najstarszych w kraju, a mieszkająca wśród nich rodzina lisów, stała się inspiracją dla marki i logo "Wild Groves".

 

Kalifornijskie "Wild Groves" skupia się na produkcji najwyższej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno. Jakość corocznie jest potwierdzana certyfikatem wydanym przez California Olive Oil Council (COOC). Misją tej organizacji jest nie tylko certyfikacja wybranych producentów z terytorium Kalifornii, ale także edukowanie konsumentów. Producent spełniający wymogi certyfikacji COOC musi spełniać szereg bardzo restrykcyjnych norm. To między innymi dlatego oliwa z certyfikacją COOC jest zalecana przez twórcę terapii Nemechek Protocol doktora Patricka Nemechek. Kalifornijska oliwa z logo COOC jest poszukiwana przez wielu konsumentów na świecie.

 

Dewey od ponad dekady pracuje w branży i degustował już kilka tysięcy próbek. W ten sposób został najbardziej nagradzanym degustatorem oliwy w USA, zdobywając ponad trzysta najważniejszych nagród, w tym pięć „Best of Shows” podczas dorocznego spotkania członków stowarzyszenia California Olive Oil Council (COOC), największego konkursu oliwy z oliwek w Kalifornii oraz Best of Show na California State Fair. Spędził kilka tysięcy godzin na rozwijaniu umiejętności właściwej degustacji produktu i jest w stanie wyczuć nawet najdrobniejsze defekty w oliwie. Dewey osobiście smakuje każdą partię oliwy, która opuszcza "Wild Groves" i jest z tego bardzo dumny. Zawsze powtarza, że oliwa z "Wild Groves" to najlepsza jakoś i smak.

Dieta kreteńska

Dieta kreteńska - jej fundamentem były łatwodostępne ryby, a także miód, pożywny ser, aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek, owoce i wino. Kluczową cechą była niska konsumpcja mięsa i wykorzystanie bogatej flory wyspy.
Kilka wieków później dieta kreteńska została uznana przez międzynarodową społeczność naukową za najbardziej reprezentatywny przykład diety śródziemnomorskiej...

czytaj całość »
Polifenole

POLIFENOLE inaczej antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze – związki roślinne przeciwdziałające powstawaniu wolnych rodników, ...

czytaj całość »
Kwasowość

Kwasowość oliwy (im mniej tym lepiej) to parametr wpływający na smak, lecz jak mówią fachowcy, każda oliwa o kwasowości poniżej 0,5% jest świetna, a ludzkie zmysły nie są w stanie wyczuć i odróżnić niższych kwasowości. Przy wyborze oliwy nie należy się tylko tym kierować – smak, zapach, ale również zawartość polifenoli decyduje o wartości oliwy.

Extra Virgin

Oliwa EXTRA (kwasowość poniżej 0,8%) VIRGIN (dziewicza, tłoczona na zimno) to zdrowy tłuszcz zawierający ok. 72% kwasu oleinowego, który jest tłuszczem jednonienasyconym, a jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, nowotworów i wielu innych

Oliwa

OLIWA to sok z oliwek, które zbiera się pomiędzy październikiem a styczniem w zależności od gatunku drzew, regionu i pogody. Moment zbioru jest istotny dla smaku i właściwości fizyko-chemicznych oliwy jakie chcemy uzyskać, a wiedza kiedy jest właściwy, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl