Kategorie blog
 
Oliwa Governor. Wyniki badań klinicznych na pacjentach z przewlekłą białaczką limfocytową
Oliwa Governor. Wyniki badań klinicznych na pacjentach z przewlekłą białaczką limfocytową

Corfu 21.01.2023

W międzynarodowym i prestiżowym czasopiśmie naukowym Frontiers in Oncology 21 stycznia 2022 ukazał się artykuł z wynikami badań pt. (wyniki badań do pobrania w plikach na dole artykułu)

"The effect of dietary intervention with high content of oleocanthal and oleacin olive oil in patients with early-stage Chronic Lymphocytic Leukaemia (CLL): A pilot randomised trial"


„Wpływ diety z oliwą "high phenolic" (wysoka zawartością oleocanthalu i oleacyny)  u pacjentów z przewlekłą białaczką limfocytową we wczesnym stadium (CLL): badanie pilotażowe na grupie losowej”

czytaj całość »
Naturalne gąbki morskie

Gąbki to zwierzęta wodne, żyjące głównie w środowisku morskim. Nie mają ani mózgu, ani centralnego układu nerwowego i zachowują właściwości roślinopodobne. Gąbki morskie należą do najprostszych żywych organizmów na świecie będących efektem 700 milionów lat ewolucji.

Żyją dzięki filtrowaniu mikroskopijnych roślin i tlenu z wody, rosnąc powoli przez wiele dziesięcioleci.

Są cenione za naturalną miękkość i odporność na rozdarcie oraz zdolność do wchłaniania i odprowadzania dużych ilości wody. Naukowcy znają ponad 5000 różnych gatunków, chociaż do użytku komercyjnego zbiera się tylko kilka rodzajów, a najlepsze z nich to gąbki z Morza Śródziemnego typu Honeycomb - Plaster miodu (Hippospongia communis) i Fina Silk - Jedwabista (Spongia Officinalis-Spongia Zimocca).

czytaj całość »
Nasi dostawcy oliwy
Nasi dostawcy oliwy

W naszej ofercie już 23 unikatowych producentów. Wybierz swoją ulubioną oliwę ! Do każdej oliwy posiadamy niezbędne badania laboratoryjne potwierdzające jakość. Znajdziecie je Państwo w plikach przy każdym produkcie.

czytaj całość »
Oliwa, polifenole, nowy układ kategorii w sklepie
Oliwa , polifenole, nowy układ kategorii w sklepie ...

Nowy układ kategorii oliwy w naszym sklepie. Zrezygnowaliśmy z osobnej kategorii "oliwy polifenolowe". Możecie Państwo wyszukiwać za pomocą parametrów takich jak: przełącznik filtrujący wyłącznie produkty z certyfikatem BIO, filtr producenta oraz filtr "polifenole". Zdajemy sobie sprawę z tego, że wybór nie jest prosty, zapraszamy  do zapoznania się z wiedzą zawartą w tym artykule. 

czytaj całość »
Agoureleo , pierwsza z pierwszych !
Agoureleo , pierwsza z pierwszych !

Dostępna wyłącznie w ograniczonej ilości od końca października, Physis of Crete Extra Virgin AGOURELEO to wyjątkowa, limitowana oliwa tłoczona na zimno z niedojrzałych oliwek najwcześniejszego październikowego zbioru.

czytaj całość »
Dieta kreteńska

Dieta kreteńska - jej fundamentem były łatwodostępne ryby, a także miód, pożywny ser, aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek, owoce i wino. Kluczową cechą była niska konsumpcja mięsa i wykorzystanie bogatej flory wyspy.
Kilka wieków później dieta kreteńska została uznana przez międzynarodową społeczność naukową za najbardziej reprezentatywny przykład diety śródziemnomorskiej...

czytaj całość »
Polifenole

POLIFENOLE inaczej antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze – związki roślinne przeciwdziałające powstawaniu wolnych rodników, ...

czytaj całość »
Kwasowość

Kwasowość oliwy (im mniej tym lepiej) to parametr wpływający na smak, lecz jak mówią fachowcy, każda oliwa o kwasowości poniżej 0,5% jest świetna, a ludzkie zmysły nie są w stanie wyczuć i odróżnić niższych kwasowości. Przy wyborze oliwy nie należy się tylko tym kierować – smak, zapach, ale również zawartość polifenoli decyduje o wartości oliwy.

Extra Virgin

Oliwa EXTRA (kwasowość poniżej 0,8%) VIRGIN (dziewicza, tłoczona na zimno) to zdrowy tłuszcz zawierający ok. 72% kwasu oleinowego, który jest tłuszczem jednonienasyconym, a jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, nowotworów i wielu innych

Oliwa

OLIWA to sok z oliwek, które zbiera się pomiędzy październikiem a styczniem w zależności od gatunku drzew, regionu i pogody. Moment zbioru jest istotny dla smaku i właściwości fizyko-chemicznych oliwy jakie chcemy uzyskać, a wiedza kiedy jest właściwy, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl