Kategorie blog
 
Polifenole

POLIFENOLE inaczej antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze – związki roślinne przeciwdziałające powstawaniu wolnych rodników, przez co działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. To jest właśnie największa siła oliwy jako najskuteczniejszej substancji antynowotworowej. Ponieważ polifenole (lekko szczypiący oleokantal oraz gorzkawa oleuropeina) wpływają na smak, lekkie pieczenie w gardle to zaleta świadcząca o wysokiej jakości oliwy.

Europejskie rozporządzenie nr 432/2012 zawiera oświadczenie dotyczące zdrowotnych korzyści wynikających ze spożywania oliwy z oliwek, w której składzie jest minimum 5mg polifenoli / 20g oliwy, taka właśnie ma prawo do oznaczenia „Health Claim”. Oświadczenie to brzmi: „Polifenole w oliwie z oliwek pomagają w ochronie lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym”. Korzystne działanie zdrowotne występuje w przypadku spożywania 20g oliwy z oliwek dziennie.

Healt Claim EU 432/2012
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl