Graviera oraz unikalne wersje organiczne tych serów. Lesbos, z jej malowniczymi krajobrazami i bogatą florą, zapewnia idealne warunki dla hodowli owiec i kóz, których mleko jest podstawą produktów Mystakelli. Firma łączy tradycję z nowoczesnością, utrzymując najwyższe standardy jakości i świeżości swoich produktów.
Certyfikowane produkty
Produkty Mystakelli są certyfikowane, co zapewnia ich bezpieczeństwo i jakość. Sery takie jak feta, kefalotyri czy mizithra wyróżniają się unikalnymi aromatami i smakami, dzięki czemu są cenione zarówno na lokalnym, jak i międzynarodowym rynku. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii i przestrzeganiu rygorystycznych standardów, Mystakelli jest w stanie dostarczać produkty, które spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Sery ekologiczne
Mystakelli oferuje szeroką gamę certyfikowanych ekologicznie serów, produkowanych wyłącznie z mleka owczego i koziego pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych na Lesbos. W ich asortymencie znajdują się organiczne wersje takich serów jak feta, ladotyri, kefalotyri, oraz graviera, które są dostępne w różnych formatach i opakowaniach. Te ekologiczne sery są wytwarzane z zachowaniem rygorystycznych norm środowiskowych i zdrowotnych, co gwarantuje ich wysoką jakość oraz unikalne cechy smakowe, będące rezultatem zrównoważonej produkcji i specjalnego mikroklimatu wyspy Lesbos.
Lokalizacja i przedsiębiorstwo
Jednostka produkcyjna znajduje się w Mantamados na Lesbos. To wyjątkowo malownicza, górska społeczność, znana z średniowiecznego Klasztoru Świętych Archaniołów. Sławna z ceramiki, w szczególności dzbanów wykonywanych tą samą metodą od ponad stu lat, które były inspiracją dla logo MYSTAKELLI.
Proces produkcyjny
Z miłością i troską małego producenta kontynuujemy tradycję zapoczątkowaną w 1962 roku przez Stratosa MYSTAKELLISA w jego tradycyjnej serowarni, którą później rozbudował jego syn, Giannis. Nasze produkty są teraz wytwarzane w nowoczesnej fabryce z mleka owczego i koziego z Mantamados.
Surowce
Składniki z błogosławionej ziemi Lesbos, łagodny śródziemnomorski klimat, bogata, wolna od pestycydów flora, nieskończone słońce, słoń morza, oraz wolno żyjące owce i kozy z Lesbos zapewniają mleko najwyższej jakości.
Rezultaty
Połączenie wysokiej jakości surowców, długiego doświadczenia, ciągłego rozwoju i innowacji oraz przestrzeganie zasad zdrowotnych w produkcji, przechowywaniu i dystrybucji naszych produktów, skutkuje wysokiej jakości produktami MYSTAKELLI o wysokiej wartości odżywczej i unikalnym aromacie oraz smaku.
BIO (ORGANIC) LADOTYRI P.D.O. SER MYTILINI
Znany również jako "Mytilini kefalaki" (mała główka sera), produkowany jest z pasteryzowanego mleka owczego i koziego i dojrzewa przez co najmniej trzy miesiące. Należy do kategorii twardych serów. Produkowany wyłącznie na wyspie Lesbos, ma jasnożółty kolor i ostry smak, z wyrazistym aromatem pozostawiającym przyjemny posmak o silnej osobowości.
Idealny jako przekąska do ouzo, tsipouro i piwa, może być spożywany samodzielnie lub grillowany (ladotyri saganaki).
BIO (ORGANIC) KASERI P.D.O. CHEESE MYTILINI
Półtwardy ser produkowany z pasteryzowanego mleka owczego i koziego, dojrzewający przez co najmniej trzy miesiące. Charakteryzuje się przyjemnie pikantnym, maślanym smakiem. Jest spożywany jako ser stołowy i stanowi idealne rozwiązanie na szybkie posiłki, takie jak przekąski, tosty itp.
BIO (ORGANIC) SER KEFALOTYRI MYTILINI
Twardy ser o kolorze od żółtego do białego, wyprodukowany z pasteryzowanego mleka owczego i koziego, dojrzewający przez co najmniej 3 miesiące. Twardszy i o ostrzejszym smaku niż Graviera i Ladotyri, spożywany samodzielnie, ale najczęściej smażony na oliwie z oliwek lub ścierany jako dodatek do różnych potraw.
BIO (ORGANIC) SER FETA P.D.O. MYTILINI
Ekologiczna feta BIO P.D.O. Mytilini to miękki ser w zalewie, produkowany z pasteryzowanego mleka owczego i koziego, dojrzewający przez co najmniej 2 miesiące. Jest to jedyna feta z certyfikatem P.D.O. z wysp w Grecji, gdzie słoność morza i specyficzne warunki klimatyczne nadają serowi lekko kwaśny smak i bogaty aromat. Feta jest niezbędnym dodatkiem do większości posiłków, synonimem lata i głównym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Szeroko stosowana w tradycyjnych słonych potrawach i deserach.
BIO (ORGANIC) KOZI SER BIAŁY W ZALEWIE
Miękki ser w solance, wykonany z pasteryzowanego mleka koziego, dojrzewający przez co najmniej 2 miesiące. Jego lekko kwaśny smak w połączeniu z niską zawartością tłuszczu czyni go doskonałym, lekkim i zdrowym dodatkiem do diety śródziemnomorskiej, która zawiera wszystkie cenne składniki mleka koziego.
BIO (ORGANIC) SER GRAVIERA MYTILINI
Twardy ser wykonany z pasteryzowanego mleka owczego i koziego, dojrzewający przez co najmniej 3 miesiące. Typowe cechy to rozrzucone dziury i złocisto-żółta skórka. O łagodnym, lekko słodkawym smaku, idealnie komponuje się z winem, sałatkami i owocami. Jest doskonałym dodatkiem do deski serów oraz używanym w wielu przepisach, aby dodać specyficzny aromat i smak.
BIO (ORGANIC) SOLONE MASŁO
Wyprodukowane z pasteryzowanego mleka owczego i koziego, oferuje wysoką wartość odżywczą i doskonały aromat. Dostępne jest w formie solonego, topionego masła do wykorzystania w wypiekach i pieczywie, oraz świeże, do codziennego stosowania jako dodatek do chleba, z miodem lub marmoladą oraz w cukiernictwie.