Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Produkty zgodne ze standardem zgodnie z oficjalną normą: COI/T.20/Doc.No 5/Rev.2 2020 "International Olive Oil Council" zaprojektowane do profesjonalnej analizy organoleptycznej (degustacji) oliwy.

Jak przeprowadzić degustację:

Oczyść podniebienie wodą lub przegryź kawałek jabłka.
Wlej około 15 ml oliwy do naczynia degustacyjnego z certyfikatem IOC* i przykryj pokrywką.
Trzymaj kubek jedną ręką przez jedną minutę aby rozgrzać próbkę jednocześnie przytrzymując szklaną pokrywkę drugą ręką.
Przechylaj i obracaj lekko naczynie , aby zwilżyć wewnętrzną powierzchnię oliwą co uwolni jej aromat.


1. Weź głębokie krótkie oddechy aby ocenić intensywność i złożoność aromatu (badanie węchowe). Czy przypomina Ci jakieś zioła lub owoce? Poczuj owocowość

2. Wypij około 3 ml oliwy i rozprowadź próbkę po ustach, wykonując kolejne krótkie wdechy przez zęby. Zrób wydech z "siorbnięciem", aby w pełni poczuć złożone związki aromatyczne oliwy (węch retronosowy). Posmakuj goryczy

3. Połknij niewielką ilość próbki, aby wykryć możliwą ostrość w tylnej części gardła. Ciesz się pikantnością


Goryczka i ostrość to pozytywne cechy związane z jakością i zdrowymi cechami dobrej oliwy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium