Producent
Dostępność
Wyprzedaż
W naszym zespole znajduje się osoba posiadająca certyfikat sommeliera oliwy. Jest to dla nas ogromne wyróżnienie i potwierdzenie najwyższej jakości usług, które staramy się oferować naszym Klientom. Dzięki tej wiedzy i umiejętnościom jesteśmy w stanie zapewnić jeszcze lepsze doradztwo w zakresie wyboru najlepszych oliw, a także organizować profesjonalne degustacje i szkolenia związane z kulturą i tradycją oliwy.
Produkty zgodne ze standardem zgodnie z oficjalną normą: COI/T.20/Doc.No 5/Rev.2 2020 "International Olive Oil Council" zaprojektowane do profesjonalnej analizy organoleptycznej (degustacji) oliwy.
41,49 zł
58,25 zł
3 350,83 zł
155,00 zł
40,47 zł
48,59 zł
18,54 zł
33,36 zł
31,49 zł
125,00 zł
199,00 zł
Jak przeprowadzić degustację:
Oczyść podniebienie wodą lub przegryź kawałek jabłka.
Wlej około 15 ml oliwy do naczynia degustacyjnego z certyfikatem IOC* i przykryj pokrywką.
Trzymaj kubek jedną ręką przez jedną minutę aby rozgrzać próbkę jednocześnie przytrzymując szklaną pokrywkę drugą ręką.
Przechylaj i obracaj lekko naczynie , aby zwilżyć wewnętrzną powierzchnię oliwą co uwolni jej aromat.
1. Weź głębokie krótkie oddechy aby ocenić intensywność i złożoność aromatu (badanie węchowe). Czy przypomina Ci jakieś zioła lub owoce? Poczuj owocowość
2. Wypij około 3 ml oliwy i rozprowadź próbkę po ustach, wykonując kolejne krótkie wdechy przez zęby. Zrób wydech z "siorbnięciem", aby w pełni poczuć złożone związki aromatyczne oliwy (węch retronosowy). Posmakuj goryczy
3. Połknij niewielką ilość próbki, aby wykryć możliwą ostrość w tylnej części gardła. Ciesz się pikantnością
Goryczka i ostrość to pozytywne cechy związane z jakością i zdrowymi cechami dobrej oliwy.