Mastiha z Chios to wyjątkowy, znany od starożytności produkt o wielu korzystnych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Obecnie jest stosowany w farmacji, perfumach, kosmetykach, napojach, pieczywie, słodyczach, a także w kuchni.
Mastiha to naturalna żywica drzewa mastyksowego (Pistacia lentiscus var. Chia), które rośnie tylko na egejskiej wyspie Chios w Grecji. Badania naukowe pokazują, że mastyks ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i lecznicze. Ma także korzystny wpływ na higienę ciała i pielęgnację skóry.
Ze 100 kg żywicy destyluje się około 3 kg olejku. Olejek eteryczny mastiha należy stosować wyłącznie rozcieńczony w wodzie lub napoju (herbata ziołowa, sok owocowy) lub zmieszany z miodem, jogurtem, pastą owocową. Sugeruje się użycie 5 kropli na 250 ml. Według ostatnich badań można bezpiecznie spożywać do 1g oleju mastiha dziennie oczywiście rozcieńczonego.
Olejek Mastiha ma bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, jednak przy problemach żołądkowo-jelitowych należy spożywać mastiha w postaci naturalnej jako żywica.
Według badań klinicznych mastiha jest naturalnym rozwiązaniem dla całego układu pokarmowego. Zwykle zaleca się 1 gr mastiha dziennie i może być spożywana w różnych formach, zarówno jako naturalna żywica (łzy), oraz jako proszek, tabletka do żucia czy też kapsułki.
Mastiha jest w 100% produktem naturalnym. Badania kliniczne prowadzono przy dawkowaniu 5g dziennie przez 6 miesięcy i nie zanotowano żadnych skutków ubocznych. Bardzo ważne, aby spożywać Mastiha na pusty żołądek 30min przed posiłkiem , ponieważ najlepsze działanie wykazuje w niskim pH.
Mastiha oprócz H. pylori leczy objawy zapalenia żołądka, refluksu kwaśnego, zgagi, wrzodów, choroby Leśniowskiego-Crohna i wielu innych. Pomaga również utrzymać właściwy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wykazuje korzystne działanie na układ żołądkowo-jelitowy!
W załączniku przegląd publikacji, w którym można znaleźć więcej informacji związanych z badaniami klinicznymi.