Czarny czosnek - ząbki 80g BIO
Opis
Smak z nutami pralinek wraz z łagodną kwasowością pozostawia na podniebieniu słodki posmak czosnku. Jego kolor wynika z procesu naturalnego starzenia w specjalnie skonstruowanych komorach o kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Do produkcji wybieramy czosnek z upraw ekologicznych od certyfikowanych producentów "Czosnkowej Spółdzielni Rolniczej"
Czarny czosnek: naturalny, bez wzmacniaczy smaku produkowany przy użyciu naturalnej metody fermentacji, która odbywa się przez długi czas w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności. Cukry i aminokwasy czosnku wytwarzają "melanoidyny", które odpowiadają za jego czarny kolor. Poziom S-allilo-cysteiny w czarnym czosnku wzrasta od 4,3 do 6,3 razy podczas fermentacji, ma on działanie przeciwbakteryjne i antybiotyczne.
Korzyści z czarnego czosnku
Poprawiony poziom cholesterolu we krwi, działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Najnowsze badania wykazujące działanie ochronne przed poważnymi chorobami.
Smak
Naturalna fermentacja nadaje czarnemu czosnkowi aksamitną, miękką konsystencję. Słodko-dymny smak śliwki i lukrecji. Nadaje się do sosów, makaronów lub risotto, jako sos do sałatek, zup, a także do marynowania mięsa i ryb.
Producent: Stelios Black Garlic
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 12.2024 |
Certyfikat BIO | Tak |
Wartości odżywcze w 100g: | 775kJ/185kcal |
Wartość energetyczna w 100g: | Tłuszcz 0,8g Kwasy tłuszczowe: -nasycone 0,1g Węglowodany 31g -w tym cukry 1,2g Białko 13g Sól 0g |
Masa netto: | 80g |