Ser Anthotyros suchy (dry) op. 500-600g
Opis
UWAGA! Sery wysyłamy od poniedziałku do czwartku (NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM) wraz z bezpłatnym wkładem mrożącym/chłodzącym
Ser Anthotyros to jeden z najbardziej rozpoznawalnych greckich przysmaków. Jest to sucha, wersja słodkiego sera Myzithra, wytwarzany z mleka owczego, koziego, krowiego i serwatki. Pozostawia się go do suszenia w specjalnie przystosowanych pokojach, gdzie dojrzewa przez kilka tygodni.
Bardzo popularny na greckich weselach, gdzie tradycyjnie podaje się spaghetti gotowane w bulionie z regionalnego mięsa, pokryte dużą ilością tartego anthotyros.
Polecany do spaghetti, mięsa czy klasycznie do sałatki. Smaczny dodatek do zup.
Kolor i tekstura: półtwardy, suchy, biały ser, bez nacięć, o szorstkiej powierzchni pokryty skórką.
Smak: wyraźnie słonawy, maślany.
Przechowywać w lodówce w temp. 4-6 ºC, również po otwarciu.
Składniki: mleko owcze 60%, mleko kozie 30%, mleko krowie 10%, serwatka z mleka
Producent: Kalogeraki Bros
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 09.2022 |
Certyfikat BIO | Nie |
Wartości odżywcze w 100g: | 1536kJ/371kcal |
Wartość energetyczna w 100g: | Tłuszcz 31,8g Kwasy tłuszczowe: -nasycone 22,3g Węglowodany 2,1g -w tym cukry 1,9g Białko 19,1g Sól 5,9g |
Masa netto: | 500-600g |