Oregano górskie (oreganium vulgare) 40g BIO
Opis
Oregano górskie, charakteryzuje się dość pikantnym smakiem, wyróżnia się spośród innych odmian pięknym i mocnym aromatem i leczniczymi właściwościami. Stanowi podstawową przyprawę w kuchni śródziemnomorskiej. Używane jest niemal do wszystkich dań greckich jako przyprawa.
Origanum Vulgare to najlepsza grecka odmiana. Oregano GReco zawiera tylko liście i kwiaty, gałązki zostają ręcznie oddzielone tradycyjnym sposobem.
Nazwa oregano pochodzi od greckich słów oros (góra) i ganos (radość, blask), co oznacza "radość góry".
Zastosowane zostało po raz pierwszy przez starożytnych Greków, którzy wierzyli, że to bogini Afrodyta stworzyła tak słodki i pikantny zapach jako symbol szczęścia.
Oregano jest rośliną aromatyczną, miododajną, a przede wszystkim jest doskonałą przyprawą – podstawową w kuchni greckiej!
Odmiana Hirtum – dzikie górskie oregano -rośnie naturalnie w Grecji. Ma wyjątkowy smak i mocny aromat, ponieważ zawiera dużą ilość olejku oreganowego, w którym znajduje się karwakrol, znany o działaniu antyseptycznym.
Zastosowanie:
- Ma właściwości antyoksydacyjne. Ma pozytywne działanie na układ trawienny i oddechowy
- Wywiera działanie przeciwdrgawkowe, żółciopędne, wykrztuśne, stymulujące, tonizujące
- Skuteczny przeciwko pasożytom jelit, bakteriom i grzybom
- Pobudza krwawienie miesiączkowe i wspomaga w profilaktyce leczenia prostaty
- Wzmacnia system nerwowy i uspokaja. Ogólnie poprawia samopoczucie, zwiększa siły witalne i energię oraz apetyt
Unikać spożywania przez kobiety w ciąży. W przypadku picia naparu z oregano hirtum, zaparzać małą ilość, ponieważ jest bardzo mocna i może spowodować skurcze.
Składniki: Oregano górskie* (oreganium vulgare) - liście i kwiaty
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego, Rolnictwo UE
Producent: Greco
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 12.2025 |
Certyfikat BIO | Tak |
Masa netto: | 40g |