Oliwa Terra Creta Grand Cru 500ml
Opis
Unikalny profil degustacyjny i wyjątkowo niska kwasowość w idealnym połączeniu to właśnie Terra Creta Grand Cru, najlepsza w historii.. Kierujemy ją do wszystkich, którzy docenią jej znakomity, zrównoważony smak. Dominują aromaty świeżych, zielonych migdałów, nuty kwiatów i cytrusów, a smak dopełnia zielony pieprz, karczochy i zioła.
Jak zaznacza Markos Polakis z Terra Creta: „Gaje oliwne zawsze przeplatały się z losami i życiem mieszkańców Krety. Ludzie, którzy uczestniczą w projekcie Grand Cru są pionieram. Właśnie nim udało się zmienić tradycyjne sposoby produkcji znane im od ojców i dziadków tak, aby ulepszyć je i zarazem pozostać wiernym tradycji" - czego efektem jest ta wyjątkowa oliwa.
Nagrodzona „Pierwszą nagrodą w konkursie Mario Solinas IOC 2021” w kategorii „mild green fruitiness” oraz jako Best International, Best Koroneiki i Best of Greece EVOO w kilku międzynarodowych konkursach.
Przy produkcji Terra Creta Grand Cru współpracujemy z wyspecjalizowanym zespołem najlepszych rolników, którzy 12 miesięcy opiekują się wyselekcjonowanymi drzewkami, wyznaczają idealny dzień zbioru, przygotowują odpowiedni i natychmiastowy transport oliwek do naszego zaawansowanego technologicznie, najnowszego młyna i pilnują całego procesu tłoczenia oliwy.
Sprawdź dodatkowe informacje o swojej butelce oliwy Terra Creta na stronie producenta wpisując 6-cio cyfrowy nr LOT dostępny na etykiecie.
Producent: Terra Creta
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 07.2025 |
Certyfikat BIO | Nie |
Sezon zbiorów: | 2023/2024 |
Pojemność: | 500ml |
Opakowanie: | szkło |
Gatunek oliwek: | Koroneiki |
Region pochodzenia: | Kreta, Chania |
Kwasowość: | 0,23% |
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 | Tak |
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) | Nie |
Polifenole: | 251-500 mg/kg |
Ilość polifenoli: | 310mg |
Wczesny zbiór: | Nie |
Oliwa niefiltrowana: | Nie |
Oliwa smakowa: | Nie |
Piotr
Oliwę pijam /jak mawiał pewien aktor dla zdrowotnosci / no i oczywiście używam codziennie od ponad czterdziestu lat, z akcentem na ostatnie 30 . Nie sposób ocenić i porównać choćby sto, każda oliwa z gatunku Premium jest sama w sobie dziełem Stwórcy danym człowiekowi dla jego rozkoszy . Trudno dostępne oliwy marokańskie mocne w smaku, ' ciężkie ' oleiste i ciemno zielone w barwie należą do moich ulubionych, jednak od paru lat stosuję oliwy kreteńskie które odkryłem zaledwie niedawno i natychmiast uznałem, iż niejednokrotnie przewyższają często mocno opiniowane oliwy włoskie . Ja pozycjonuję Grecję na równi z Hiszpanią , poza tym to właśnie Grecy produkują najwięcej oliwy extra Vergin a ostatnio zakupiona Terra Creta Grand Cru .....no właśnie, czy ma sens pisać o czymś co od rana powoduje uśmiech na twarzy...... lepiej kupić i kosztować......