Oliwa Pamako Premium MONOVARIETAL 500ml BIO Wyprzedaż BB.04.2025
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Pamako Premium Monovarietal "single estate high phenolic" 500ml BIO
Pamako Monovarietal to 100% odmiana Tsounati - świeży i owocowy aromat z silnymi pikantnymi elementami i delikatnym gorzkim smakiem. Pamako Blend to 60% Tsounati i 40% Koroneiki - świeży i mocny owocowy aromat z łagodnie pikantnymi elementami i łagodnie gorzkim smakiem
W 2014 roku Eftihis Androulakis postanowił stworzyć nowoczesną firmę produkującą oliwę. Nazwał ją Pamako, od ideogramów pisma linearnego B oznaczających "medycynę" ponieważ jego organiczna, wysokopolifenolowa oliwa extra virgin zdobywa nagrody zarówno za swoje korzyści zdrowotne, jak i za jakość i smak.
Eftihis poświęcił się unikalnemu połączeniu tradycji i innowacji, osiągając spektakularne rezultaty
Ożywiając stosunkowo rzadką odmianę oliwek Tsounati (znanej również jako Mastoidis i Athinolia) w górskich gajach oliwnych należących do swojej rodziny, wyprodukował jedne z pierwszych wyjątkowo zdrowych oliw extra virgin z tej odmiany. Oliwki Tsounati tradycyjnie pozostawia się na drzewach, aż opadną jako przejrzałe, co utrudnia produkcję wysokiej jakości oliwy. Jednak Pamako Tsounati zostało uznane za jedną z najbardziej polifenolowych oliw na Świecie (czyli jedną z tych z największą ilością oleokantalu i oleaceiny), a więc największą aktywnością przeciwzapalną, antyoksydacyjną, kardioprotekcyjną i neuroprotekcyjną.
Zobacz materiał video.
Oprócz zdobycia uznania za korzyści zdrowotne Pamako jako jedna z pierwszych greckich oliw uzyskała certyfikat uprawniający do oznaczenia europejskim certyfikatem zdrowotnym dotyczącym ochrony lipidów krwi przed stresem oksydacyjnym (europejskie rozporządzenie 432/2012). Oliwy Pamako corocznie otrzymują nagrody za jakość i smak w międzynarodowych konkursach.
Eftihis przygotowywał się do tego sukcesu przez długi czas, uczestnicząc w seminariach degustacyjnych we Włoszech i Grecji. Przygotował własną małą linię butelkowania, własne opakowania i magazyn z najwyższą dbałością o każdy szczegół, a następnie eksperymentował przez kilka lat, aby ulepszyć swoją oliwę, zanim zaczął ją sprzedawać.
Ten innowacyjny młody człowiek kontynuuje tradycyjny, niebezpieczny proces zbioru w gajach starych drzew oliwnych swojej rodziny, które są rozrzucone po skalistym zboczu góry w pobliżu starożytnego miasta Elyros i dzisiejszej wioski Agriles w prefekturze Chania w południowo-zachodniej Krecie. Eftihis uważa, że te drzewa przetrwały wojny na przestrzeni lat, ponieważ mieszkańcy chronili je bardziej niż swoje domy, umożliwiając im wspieranie zdrowego stylu życia na Krecie, który stał się znany jako dieta śródziemnomorska.
Na wysokości od 500 do 700 metrów panuje idealny mikroklimat do uprawy oliwek z niektórymi drzewami sięgającymi 14 metrów wysokości, są one trudne do zbioru owoców. Po półgodzinnym marszu w górę w październiku zbieracze wspinają się na drzewa, aby dosięgnąć oliwek, które głównie zbierają ręcznie. Zbierają je bardzo wcześnie, aby uzyskać oliwki w najlepszej i najzdrowszej formie.
"Nazywali mnie szalonym, niszczycielem drzew, głupcem - ale teraz dzwonią do mnie, pytając co robić" - mówi Eftihis.
Planuje eksperymenty, aby określić, co jest najlepsze dla drzew, ale na razie unika ciągłego przycinania, które jego zdaniem sprawia, że drzewa zmagają się z produkcją nowych liści, kwiatów i oliwek. "Lubię pozwolić im na robienie tego, co chcą; im więcej pozwalasz im sięgać po swoje pożywienie, tym więcej związków fenolowych". Wszystkie jego drzewa oliwne, uprawiane organicznie, rosną w bardzo dzikiej okolicy, która nie była opryskiwana od dziesiątek lat.
Gdy oliwki zostaną zebrane, zaczyna się poważna innowacja i eksperymentowanie, bez oszczędzania na kosztach czy trudnościach. Androulakis eksperymentuje z nowymi metodami ekstrakcji oliwy, miażdżąc tylko najlepsze owoce bez pestki, w niskich temperaturach (poniżej 25 stopni Celsjusza), używając obojętnego gazu argonu w celu wyeliminowania tlenu, który może uszkodzić oliwę. Powstały sok z oliwek przechowywany jest w stalowych zbiornikach w kontrolowanych temperaturach, z dala od światła słonecznego. Średnia roczna produkcja to zaledwie 3,5 tony.
Podczas butelkowania przy użyciu najlepszego włoskiego sprzętu ze stali nierdzewnej, argon służy do wyeliminowania tlenu z ciemnych szklanych butelek z Wenecji, które następnie są zamykane naturalnym portugalskim korkiem z drewnianym wykończeniem. Dzięki tym zabiegom czynniki zewnętrzne nie wpływają na aromaty oliwy. Opakowanie jest uzupełniane o zapięcie i żyłkę wędkarską, aby etykieta ( z papieru ziemniaczanego) pozostała na miejscu.
Oczywiście "zawsze chodziło o to, co będzie w środku. Chcę, żeby była świeża. Chcę pokazać ludziom na całym Świecie, że nie ma tylko jednej lub dwóch odmian oliwek; są starsze odmiany, które czynią cuda". Androulakis współpracuje z badaczami z Uniwersytetu w Atenach, wielokrotnie testując zarówno smak, jak i zdrowe związki fenolowe, aby odkryć, jak stworzyć idealną oliwę Tsounati.
Ten młody przedsiębiorca mówi, że jest "szalony na punkcie organoleptycznych cech oliwy i ich związków fenolowych", kluczowych składników oliwy które naukowcy uważają za zdolne do leczenia i zapobiegania licznych chorób, "ponieważ wierzę, że oliwa może być czymś więcej niż jedzeniem czy superfoodem - może być hiperżywnością!
W 2023 roku po kilkuletniej współpracy przygotowując wspólne seminaria i wykłady Eftychis Androulakis z Pamako i Chloe Dimitriadis z Biolea postanowili poszerzyć swoją współpracę.
Dzięki swojemu entuzjazmowi, energii, młodości i innowacyjności planują tworzyć innowacyjne produkty.
Ci producenci będą dzielić, jak sądzą, jedyny w Grecji młyn oliwny z dwiema całkowicie różnymi liniami produkcyjnymi, pracującymi obok siebie w celu produkcji oliwy w stary i nowy sposób jednocześnie, zarówno mielonej na kamieniu tłoczonej na zimno, jak i wydobywanej na zimno w stalowych maszynach. Nawet kamienny młyn łączy tradycję z nowoczesnymi ulepszeniami, a to zdecydowanie nie jest typowa nowoczesna linia produkcyjna, biorąc pod uwagę jej wzbogacenie o adaptacje wynalezione przez Androulakisa i Dimitriadis.
Są przekonani, że ich współpraca przyniesie owocne rezultaty. Przyzwyczajony do pracy w nowoczesnym młynie Androulakis dostrzega rzeczy, które można poprawić w kamiennym młynie, których nie zauważyła Dimitriadis, podczas gdy Dimitriadis patrzy na nowoczesną linię świeżym okiem i wpada na obiecujące pomysły, które zaskakują Androulakisa.
Producent: Pamako
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 04.2025 |
Certyfikat BIO | Tak |
Sezon zbiorów: | 2023/2024 |
Pojemność: | 500ml |
Opakowanie: | szkło |
Gatunek oliwek: | Tsunati |
Region pochodzenia: | Kreta, Chania |
Kwasowość: | 0,19% |
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 | Tak |
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) | Tak |
Polifenole: | 2000-2900 mg/kg |
Ilość polifenoli: | 2039 mg/kg |
Wczesny zbiór: | Tak |
Oliwa niefiltrowana: | Nie |
Oliwa smakowa: | Nie |
Kolekcja Konesera (Gourmet) | Tak |