Oliwa Olive Poem a drop of health 288 szt/sezon 500ml BIO
Opis
Olive Poem drop of health "single estate" (high phenolic) 500ml BIO
Jest to limitowana seria tylko 288 butelek na sezon zbiorów 2023/2024, każda z nich jest numerowana. Zostaliśmy wybrani przez producenta na wyłącznego dystrybutora tego wyjątkowego produktu. Charakteryzuje się najwyższą koncentracją związków polifenolowych oraz niezwykle wysokim poziomem silnie przeciwzapalnego oleokantalu (ang. oleocanthal).
Zawsze uważaliśmy tradycyjną uprawę drzew oliwnych w naszym regionie za akt poezji. To idea, która stoi za nazwą tej oliwy extra virgin. Wiersz, który nie może być czytany, ale który można odczuwać zmysłami, przez jego złoto-zielony kolor, bogaty owocowy, gorzki i ostry smak oraz charakterystyczny, złożony bukiet aromatów.
Miłość i troska rolników o drzewa i ziemię w Lakonii, na Peloponezie, są niezwykłe. Dlatego wybraliśmy najlepsze praktyki ich tradycyjnej metody uprawy. Wierzymy jednak, że sztuka powinna ewoluować. Z tego powodu zintegrowaliśmy aktualną wiedzę i nowoczesny sprzęt jako kluczowe elementy, które pozwalają nam uzyskać jak najlepsze rezultaty z naszych tradycyjnie uprawianych drzew oliwnych.
Poezja Tradycyjnego Rolnictwa
W regionie Lakonii na Peloponezie, w Grecji, uprawa oliwek od dawna jest znaczącą działalnością. Nie jest to przypadek, ponieważ obszar ten ma doskonałe warunki glebowe i klimatyczne dla drzew oliwnych. Na przestrzeni wieków niektóre wyjątkowe, unikalne odmiany oliwek ewoluowały i przystosowały się do tych konkretnych warunków. Opieraliśmy się trendowi zastępowania starych drzew i odmian nowymi, praktyką, która obecnie dominuje we współczesnym rolnictwie i prowadzi do wyższej produktywności.
Zachowaliśmy drzewa oliwne obecne w naszym gaju przez wieki i zaczęliśmy sadzić nowe, jednocześnie nie sprowadziliśmy żadnych drzew z innych obszarów ani szkółek. Każde z nich wykiełkowało naturalnie w naszym gaju. Przesadziliśmy je na odpowiednie pozycje i szczepiliśmy te dzikie drzewa tkanką z lokalnych odmian Koroneiki i Myrtoelia (drzew już obecnych w gaju). Ta praktyka przyniosła drzewa urodzone i wychowane w tej konkretnej glebie, dobrze do niej przystosowane.
Nie używamy żadnych chemikaliów. Dajemy naszym drzewom trochę koziego obornika jako naturalnego nawozu, plus kompost zrobiony gałęzi gdy je przycinamy. Nie podlewamy naszych drzew, ponieważ są dobrze przystosowane do suchego klimatu regionu.
Poezja Produkcji Oliwy
Niewątpliwie, pod względem potencjału do produkcji oliwy nasze drzewa oliwne mają wyjątkowe DNA, nasz obszar ma doskonały mikroklimat, a nasza gleba ma wyjątkowe cechy. Jednak, mimo, że obszar jest jednym z najlepszych na świecie dla drzew oliwnych, samo w sobie nie wystarczy, aby wyprodukować jedną z najlepszych oliw na Świecie. Aby to osiągnąć, zwróciliśmy się do nauki i technologii. Dobrze wykształceni na seminariach i przez niezależne studiowanie literatury naukowej, zintegrowaliśmy najnowsze innowacje w nasze metody.
To nadal nie wystarcza, więc wyposażyliśmy naszą firmę w najnowocześniejszą technologię. Teraz prowadzimy własną małą jednostkę produkcyjną oliwy, aby mieć pełną kontrolę nad najlepszym, najnowocześniejszym procesem. Produkujemy naszą oliwę w próżni w maksymalnej temperaturze 25°C, mieszając (malaksując) pastę oliwkową przez bardzo krótki czas.
Wszystkie te procesy zapewniają najlepsze zachowanie cennych substancji znajdujących się w oliwkach, a także podnoszą potencjał do wyprodukowania produktu o wyższej jakości.
Poezja Procesu Pozaprodukcyjnego
Pierwszym krokiem jest grube filtrowanie oliwy w celu usunięcia stałych pozostałości, aby ich enzymy nie powodowały niepożądanych reakcji. Następnie olej jest przeprowadzany do stalowych zbiorników, które są wypełniane obojętnym gazem azotem, aby uniknąć degradacji cennych substancji, która występuje w obecności tlenu. Oliwa jest przechowywana w tych warunkach w starannie kontrolowanej temperaturze do momentu rozlewu.
Przed rozlewem butelki są dokładnie czyszczone oczyszczonym strumieniem powietrza. Zaraz po tym są napełniane i uszczelniane pod próżnią przy użyciu nieuzupełnialnych kapsli.
Wszystkie te procesy, wraz z dużą ilością polifenoli (przeciwutleniaczy) znajdujących się w naszej oliwie extra virgin przyczyniają się do jak najdłuższego okresu przydatności do spożycia naszego cennego produktu.
Odbiór i Krytyka
Nasze "Olive Poem" zostało entuzjastycznie przyjęte przez ekspertów degustatorów oliwy, zdobywając złote medale na głównych międzynarodowych konkursach.
Producent: Olive Poem
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 05.2025 |
Certyfikat BIO | Tak |
Sezon zbiorów: | 2023/2024 |
Pojemność: | 500ml |
Opakowanie: | szkło |
Gatunek oliwek: | Blend |
Region pochodzenia: | Peloponez, Laconia |
Kwasowość: | 0,23% |
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 | Tak |
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) | Tak |
Polifenole: | 1001-2000 mg/kg |
Ilość polifenoli: | 1176 mg/kg |
Wczesny zbiór: | Tak |
Oliwa niefiltrowana: | Nie |
Oliwa smakowa: | Nie |