Oliwa Olive Poem a drop of health 402 szt/sezon 500ml BIO (NMR 2957mg/kg)
Opis
Wyłączne prawo do dystrybucji tej wyjątkowej oliwy powierzono naszej firmie. Ze względu na niewielką ilość na sezon i wysoki popyt oliwa ta wyłączona jest ze sprzedaży hurtowej. Chcemy zagwarantować naszym Klientom bardzo atrakcyjną cenę za ten produkt.
Olive Poem Drop of Health Organic 500ml (BIO)
Olive Poem Drop of Health Organic (BIO) to oliwa typu "single estate", pochodząca z limitowanej serii jedynie 402 butelek na sezon zbiorów 2024/2025, każda numerowana. Produkt charakteryzuje się ekstremalnie wysoką koncentracją związków polifenolowych oraz wyjątkowo wysokim poziomem oleokantalu, silnego związku przeciwzapalnego.
Badania chemiczne
Badania chemiczne przeprowadzone przez World Olive Center for Health (wyniki do pobrania w plikach) wykazały, że poziom oleokantalu jest ekstremalnie wysoki i wynosi aż 1438 mg/kg, a poziom oleaceiny 611 mg/kg. Łączna zawartość wszystkich polifenoli wynosi 2,957 mg/kg, co czyni Olive Poem jednym z najbogatszych źródeł tych cennych związków. Badanie chemiczne zostało przeprowadzone w Narodowym Uniwersytecie Kapodistriana w Atenach zgodnie z metodą zgłoszoną do EFET i opublikowaną w J. Agric. Food Chem. 2012, 60, 11696, J. Agric. Food Chem. 2014, 62, 600 & Molecules 2020, 25, 2449.
Oznaczenie zdrowotne
Oznaczenie zdrowotne Unii Europejskiej "Health Claim EU432/2012" stanowi, że oliwy, które zawierają więcej niż 5 mg polifenoli na 20 g, należą do kategorii oliw chroniących lipidy krwi przed stresem oksydacyjnym. Olive Poem "Drop of Health" zawiera 59,15 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu lub ich pochodnych na 20g, co przekracza prawie 10-krotnie minimum normy dla oznaczenia zdrowotnego.
Poziom polifenoli i ich działanie
Warto podkreślić, że poziomy oleokantalu i oleaceiny w Olive Poem są znacznie wyższe od średnich wartości (135 mg/kg dla oleokantalu i 105 mg/kg dla oleaceiny) uzyskanych w międzynarodowym badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis. Tak wysokie wartości są związane z działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, kardioprotekcyjnym oraz neuroprotekcyjnym, co świadczy o prozdrowotnych właściwościach tej oliwy. Należy zauważyć, że oleokantal i oleaceina wykazują istotną aktywność biologiczną i zostały powiązane z działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, kardioprotekcyjnym oraz neuroprotekcyjnym.
Dawkowanie
Dla korzyści zdrowotnych
Zaleca się spożywanie od 1 do 2 łyżek dziennie (15-30 ml) na czczo lub jako dodatek do posiłków. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, taka ilość może wspierać zdrowie serca, działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.
Jako suplement diety
Osoby stosujące oliwę jako suplement często przyjmują 1 łyżkę dziennie, aby maksymalnie wykorzystać właściwości zdrowotne polifenoli, takich jak oleokantal czy oleaceina.
Konsultacja z lekarzem
W przypadku osób z problemami zdrowotnymi lub przyjmujących leki, zaleca się skonsultowanie dawki z lekarzem.
Przechowywanie
Sugerujemy przechowywanie zapasu w warunkach chłodniczych, badania wykazują minimalny spadek ilości polifenoli w niskich temperaturach (szczegóły na naszym blogu). Warto pamiętać, że oliwa o wysokiej zawartości polifenoli ma dużo intensywniejszy smak, co może wpłynąć na preferencje przy jej stosowaniu.
Informacje o produkcji
Olive Poem to wyjątkowa oliwa ekologiczna BIO, extra virgin, pochodząca z Lakonii, regionu Peloponez w Grecji. Produkowana z najwyższej jakości oliwek, uprawianych bez chemii, jedynie z naturalnym nawożeniem, oliwa ta zachowuje tradycję i szacunek dla środowiska. Dzięki nowoczesnym metodom tłoczenia w próżni, Olive Poem zatrzymuje maksymalną ilość cennych polifenoli, takich jak oleokantal, które są znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Przechowywana w optymalnych warunkach, ta oliwa wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, docenianym na międzynarodowych konkursach. Każda kropla Olive Poem to esencja sztuki i tradycji, której możesz zaufać.
Tradycyjna uprawa
Tradycyjna uprawa drzew oliwnych w regionie Lakonii to dla nas akt poezji - oliwa Olive Poem oddaje tę ideę, będąc "wierszem" odczuwanym zmysłami: złoto-zielonym kolorem, bogatym owocowym, gorzkim i ostrym smakiem oraz złożonym bukietem aromatów. Wszystkie oliwki użyte do produkcji pochodzą z tego samego gaju, gdzie od pokoleń uprawia się lokalne odmiany Koroneiki i Myrtoelia.
Proces produkcji
Produkcja tej oliwy odbywa się w własnej małej jednostce produkcyjnej, gdzie stosuje się najnowocześniejszą technologię. Oliwa jest tłoczona w próżni w temperaturze maksymalnie 25°C, a proces malaksacji jest krótki, co pozwala zachować najcenniejsze substancje odżywcze. Następnie oliwa jest filtrowana i przechowywana w stalowych zbiornikach z azotem, aby zabezpieczyć ją przed utlenianiem.
Uznanie międzynarodowe
Nasza oliwa zdobyła uznanie międzynarodowe, otrzymując złote medale na głównych konkursach. Olive Poem to połączenie tradycji i nowoczesności, tworzące produkt o niezrównanej jakości, który jest w pełni ekologiczny i wyjątkowy.
Więcej informacji znajdziesz na stronie producenta: Olive Poem.
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 05.2025 |
Certyfikat BIO | Tak |
Sezon zbiorów: | 2024/2025 |
Pojemność: | 500ml |
Opakowanie: | szkło |
Gatunek oliwek: | Blend |
Region pochodzenia: | Peloponez, Laconia |
Kwasowość: | 0,27% |
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 | Tak |
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) | Tak |
Polifenole: | >2901 mg/kg Ultra high phenolic |
Ilość polifenoli: | 2957 mg/kg (NMR) |
Wczesny zbiór: | Tak |
Oliwa niefiltrowana: | Nie |
Oliwa smakowa: | Nie |
Kolekcja Konesera (Gourmet) | Tak |