Oliwa KALI Monovarietal Leccino Toscano (Włochy) PGI 500ml BIO
Opis
Kali Oliwa Extra Virgin Monovarietal Leccino PGI Toscany
KALI oferuje certyfikowaną organiczną oliwę Extra Virgin Toscano PGI z wysoką zawartością polifenoli, pozyskiwaną z wybranej toskańskiej odmiany: Leccino. Odmiana Leccino to toskańskie drzewo oliwne PGI pochodzące z prowincji Lucca i Pistoia. Drzewo to może osiągnąć spore rozmiary. Jego zwisające gałęzie przypominają nieco te z wierzby płaczącej. Charakteryzuje się średnio lekkim poziomem goryczki i ostrości oraz średnim poziomem owocowości z dominującą nutą świeżego migdała oraz delikatnymi wrażeniami trawy, liści i karczocha oraz pikantnymi wrażeniami pieprzu i rukoli. Dojrzewanie następuje stosunkowo wcześnie w sezonie, a oliwki, zebrane w grupach 3-5, łatwo odrywają się od gałęzi.Idealna do mięs i dziczyzny.
Wysokie stężenie polifenoli spełniające wymogi regulacji UE 432/2012. Zapewnia to, że polifenole w oliwie z oliwek przyczyniają się do ochrony lipidów krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystne działanie osiąga się przy codziennym spożyciu 20g oliwy z oliwek.
Nagrody: BERLIN GOOA Platynowa (najwyższa)
Wady (Md): 0,0
Owocowość (Mf): 5,9
Gorzkość: 3,8
Pikantność: 4,7
O Kaliagri (KALI)
Nasze Produkty
Kaliagri to ceniony producent organicznej oliw extra virgin (EVOO), który ma swoją siedzibę w sercu Toskanii we Włoszech. Dba o zrównoważone praktyki rolnicze, łącząc tradycyjne metody z technikami ekologicznymi, aby pielęgnować swoje oliwki, zapewniając produkt czysty i odpowiedzialny środowiskowo. W ofercie Kali znajduje się kilka rodzajów znakomitej organicznej toskańskiej oliwy. Każda z nich oddaje bogate smaki i aromaty charakterystyczne dla toskańskich oliwek. Są idealne dla konsumentów szukających autentycznej włoskiej EVOO z zaangażowaniem w ekologiczną odpowiedzialność i wysoką jakość. Misja i wizja farmy to dążenie do zrównoważonej równowagi we wszystkich praktykach rolniczych, inspirowane przez Toskanię, gdzie natura i ludzka pomysłowość spotykają się od tysięcy lat w harmonii. Jakość produktu jest ich przewodnią wartością, co widać w pasji do uprawy ekologicznych produktów: od oliwy z oliwek po morele, brzoskwinie, starożytną pszenicę einkorn, egipską koniczynę i aromatyczne jagody. Oliwa Kali jest dostępna wyłącznie we Włoszech i USA.
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 06.2026 |
Certyfikat BIO | Tak |
Sezon zbiorów: | 2024/2025 |
Pojemność: | 500ml |
Opakowanie: | szkło |
Gatunek oliwek: | Leccino |
Region pochodzenia: | Włochy, Toskania |
Kwasowość: | 0,23% |
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 | Tak |
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) | Tak |
Polifenole: | 501-1000 mg/kg |
Ilość polifenoli: | 802mg/kg HPLC COI/T.20/Doc.No29/Rev1 2017ᵅ Biophenols (as tyrosol) |
Wczesny zbiór: | Tak |
Oliwa niefiltrowana: | Nie |
Oliwa smakowa: | Nie |
Kolekcja Konesera (Gourmet) | Tak |