Liście laurowe (laurus nobilis) 20g BIO
Opis
Liść laurowy jest aromatyczną przyprawą pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego, używaną powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej. Stosowany do przyprawiania mięs, zup i sosów.
Nazwa pochodzi z mitologii greckiej od imienia nimfy Laury, w której zakochany był bóg Apollo. Nimfa Dafne (Laura po łacińsku) była córką Ojca rzeki Pinejosa i Matki ziemi Gai. Zakochał się w niej bóg Apollo, jednak nimfa nie odwzajemniła uczucia i unikała jego zalotów. Dafne poprosiła o pomoc matkę Geę. Kiedy Apollo objął Dafne, ta zamieniła się w drzewo laurowe. Apollo pogrążony w smutku, urwał gałązkę z drzewa laurowego, uplótł z niej wieniec i przyozdobił nią głowę. Odtąd liść laurowy stał się świętą rośliną Apollona.
Liść laurowy uprawiany był w starożytnym Rzymie i Grecji. Wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie zwycięzców olimpijskich.
Zastosowanie:
- Napary z liści laurowych poprawiają krążenie krwi, chronią wątrobę, działają żółciopędnie, pomaga w trawieniu
- Liść laurowy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca (według badań zaleca się spożywanie przez 30 dni 2-3 liście dziennie). Polepsza wyniki glukozy oraz cholesterolu w krwi.
- Działa odprężająco, pobudzająco i antyoksydacyjnie
- Zawiera olejki eteryczne bogate w tlenki (cyneol) fenolu, metylu, etery (estragol, engenol), pektyny, garbniki, żywice, gorzką substancję (lakton)
Kwiaty Lawendy firmy Greco są bezpośrednio zbierane i suszone. Zawierają dużo olejku eterycznego. Zaleca się używać mniejszej ilości, aby uzyskać pożądany efekt.
Składniki: Liście laurowe* (laurus nobilis)
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego, Rolnictwo UE
Producent: Greco
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 12.2026 |
Certyfikat BIO | Tak |
Masa netto: | 20g |