Figi suszone 500g BIO
Opis
Figa jest sezonowym owocem, znanym Grekom od starożytności. Spośród dwunastu odmian fig rosnących w Grecji, wybraliśmy tę najlepszą. Figi są zbierane i suszone sposobem tradycyjnym, a opakowane próżniowe pozwala zachować ich naturalne właściwości.
Najlepszy, zdrowy i słodki smakołyk podczas pracy, po obiedzie, do kawy czy herbaty.
Figi to egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególne cenione są suszone figi, które odznaczają się wyjątkowo wysoką zawartością wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.
Wśród wszystkich owoców to właśnie suszone figi odznaczają się największą zawartością wapnia. W 100 g suszonych owoców znajduje się aż 162 mg (choć inne źródła podają nawet ponad 200 mg) tego cennego dla kości pierwiastka. To prawie tyle samo co w szklance mleka! W związku z tym suszone figi mogą zapobiec m.in. osteoporozie. Dlatego powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby starsze, kobiety po menopauzie, małe dzieci, osoby z niedoborem witaminy D, prowadzące siedzący tryb życia, a także palące papierosy czy nadużywające alkoholu.
Suszone figi są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców - w 100 g znajduje się prawie 10 g tej dobroczynnej substancji. Błonnik pobudza pracę jelit, w związku z tym jest skutecznym lekiem na zaparcia. Dzięki błonnikowi można nie tylko uregulować pracę układu pokarmowego, lecz także uchronić się przed poważnymi schorzeniami jelita grubego, w tym przed rakiem jelita grubego. Ponadto zawartość dużej ilości błonnika wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, co chroni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami serca, m.in. przed udarem mózgu czy zawałem serca.
Suszone figi są także skarbnicą potasu (680 mg/100 g), który obniża ciśnienie. Dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej, a ciśnienie tętnicze spada. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia. W związku z tym po suszone figi powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.
W 100 g suszonych fig znajduje się aż 68 mg magnezu - pierwiastka, który stabilizuje pracę układu nerwowego oraz funkcjonowanie i aktywność mózgu. Dzięki temu suszone figi mogą zmniejszyć rozdrażnienie, nerwowość, zmęczenie, a także poprawiać sen, pamięć i usprawnić myślenie. W związku z tym owoce te są polecane przede wszystkim osobom, które żyją w ciągłym stresie, mają problemy ze snem oraz ciężko pracują fizycznie i umysłowo (np. uczniom, studentom).
Składniki: figa suszona* / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego, Rolnictwo UE.
Producent: Greco
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 04.2025 |
Certyfikat BIO | Tak |
Wartości odżywcze w 100g: | 1060kJ/253kcal |
Wartość energetyczna w 100g: | Tłuszcz 1,5g Kwasy tłuszczowe: -nasycone 0g Węglowodany 54,8g -w tym cukry 54,8g Błonnik 13,6g Białko 3,5g Sól 0g |
Masa netto: | 500g |
Norbert
One nie są dobre one są zaj...te!!! Nigdzie w Polsce nie dostaniecie lepszych
Nicka
Przepyszne, świeże, wilgotne! Przepyszne!