Kategorie blog
 
Oliwa Governor. Wyniki badań klinicznych na pacjentach z przewlekłą białaczką limfocytową
Oliwa Governor. Wyniki badań klinicznych na pacjentach z przewlekłą białaczką limfocytową

Corfu 21.01.2023

W międzynarodowym i prestiżowym czasopiśmie naukowym Frontiers in Oncology 21 stycznia 2022 ukazał się artykuł z wynikami badań pt. (wyniki badań do pobrania w plikach na dole artykułu)

"The effect of dietary intervention with high content of oleocanthal and oleacin olive oil in patients with early-stage Chronic Lymphocytic Leukaemia (CLL): A pilot randomised trial"


„Wpływ diety z oliwą "high phenolic" (wysoka zawartością oleocanthalu i oleacyny)  u pacjentów z przewlekłą białaczką limfocytową we wczesnym stadium (CLL): pilotażowe badanie z losowo dobranymi pacjentami”


Badanie eksperymentalne przeprowadzono z udziałem 22 nie leczonych wcześniej pacjentów, u których zdiagnozowano wczesną przewlekłą białaczkę limfocytową. Jednym z głównych celów było zbadanie hipotezy, że biologiczne działanie przeciwnowotworowe oliwy (z oliwek) jest związane z zawartością w niej określonych związków, a w szczególności oleocantalu i oleacyny. Po raz pierwszy społeczność naukowa była w stanie wykazać, że doustne podawanie dziennej dawki 25 mg oleocanthalu i oleacyny poprzez spożycie 40 ml odpowiedniej oliwy w okresie sześciu miesięcy może być korzystne dla pacjentów z CLL, zmniejszając liczbę białych krwinek, indukując apoptozę ich komórek nowotworowych i poprawiając ich metabolizm.

W badaniach klinicznych współpracowali: dr Prokopis Magiatis i dr Eleni Melliou z Narodowego i Kapodistrian University of Athens oraz World Olive Center for Health (WOCH), dr Andrea Paola Rojas z University of Peloponez, dr I. Kontonis ze Szpitala Lakonii, dr T. Nomikos z Uniwersytetu Harokopio i ich koledzy A. Ioannidis, I. Dimopoulos, G. Kosmidis, M. Katsas.

Wybrana i podawana wysokopolifenolowa oliwa wczesnego zbioru to „The Governor-Premium Extra Virgin Olive Oil”  odmiany Lianolia. Producent - rodzina Dafnis Olive Fabrica na Korfu. Oliwa ta została wybrana spośród setek innych próbek po przeanalizowaniu metodą rezonansu magnetycznego "Quantitative Nuclear Magnetic". Metoda qNMR została opracowana w 2012 roku przez profesorów dr Prokopis Magiatis, dr Eleni Melliou i ich zespół naukowy z NKUA.

Do pobrania dokumentacja badawcza metodą NMR  oliwy Governor Premium aktualny sezon 2021/2022. Bardzo wysoki indeks D1.

Badanie zostało sfinansowane przez organizację non-profit "World Olive Oil Center for Health" (www.worldolivecenter.com) z środków pochodzących w całości ze składek członkowskich, dochodów z analizy biochemicznej oliwy oraz prywatnych darowizn. Badania po raz kolejny udowadniają wysoką wartość odżywczą najwyższej jakości oliwy pierwszego tłoczenia, oraz jej wpływ na organizm człowieka. Wykorzystanie w diecie wysokopolifenolowej (high phenolic) oliwy extra virgin czyli tzw. „superfood” wpływa bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka.   Pierwsze badanie kliniczne z podaniem wysokofenolowej oliwy (high phenolic EVOO)  pacjentom z przewlekłą białaczką limfocytową i opublikowanie wyników w międzynarodowym czasopiśmie naukowym jest wydarzeniem historycznym, to kolejny wielki krok w odkrywaniu magicznego świata oliwy. 

Termin oliwa „wysokopolifenfenolowa” (high phenolic EVOO) powinien być używany do oliwy o zawartości sumy polifenoli >500 mg/kg. ( zmierzonej i zbadanej metodą rezonansu magnetycznego NMR lub metodą HPLC). Na podstawie zbadanego średniego wskaźnika utraty tych związków w czasie, oliwa o zawartości polifenoli >500 mg/kg zachowa limit europejskiego oświadczenia zdrowotnego (Health Claim EU432/2012 - minimum normy to 250 mg/kg) przez co najmniej 12 miesięcy po butelkowaniu. Termin oliwa o wyjątkowo wysokiej zawartości polifenoli powinien być używany dla oliwy z o ich zawartości >1200 mg/kg i dawkowany w małej ilości.

Wyniki dotyczące stężenia polifenoli wykazały, że próbki przechowywane w temperaturze pokojowej zachowały średnio 54,1% (±9,46%) pierwotnej całkowitej ich zawartości po 12-miesięcznym przechowywaniu (fabrycznie zamknięta butelka). Przy niższych temperaturach +4 ◦C i -18 ◦C do długotrwałego przechowywania (6 miesięcy) próbki zachowały odpowiednio od 92% (±7,35%) do 97% (±2,65%) całkowitej zawartości polifenoli. Ponadto próbki przechowywane w zamrażarce (-18 ◦C) wykazywały niewielkie zmiany w profilu fenolowym, co sugeruje, że jest to najlepsza metoda przechowywania. Średni spadek zawartości fenoli wyniósł tylko 9,50% (±3,08%) po 12 miesiącach przechowywania. Z punktu widzenia konsumenta zainteresowanego zakupem oliwy z oświadczeniem zdrowotnym należy wiedzieć, że podczas zwykłego przechowywania w domu oliwa straci pewien procent zawartości fenoli, więc oliwa (z oliwek) przy butelkowaniu czas powinna mieć co najmniej podwójne stężenie (>500ml/kg) niż limit dla oświadczenia zdrowotnego UE (250 mg/kg). W przeciwnym razie taka oliwa powinna być spożywana możliwie szybko po zbiorach lub być przechowywana w niższej temperaturze, aby zachować ich zawartość powyżej limitu.

źródło (w plikach) : MoleculesPublished: 19 February 2021 A New Definition of the Term “High-Phenolic Olive Oil” Based on Large Scale Statistical Data of Greek Olive Oils Analyzed by qNMR.

 
publikacja naukowa /źródło: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2021.810249/full

*prawa autorskie www.kreta24.pl , prosimy o nie kopiowanie treści artykułu.

Pliki (4)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl