
Oliwy wczesnego zbioru z certyfikatem zdrowotnym (Health Claim EU432/2012) są wykorzystywane w profilaktyce zdrowia. Przedstawiamy zbiór publikacji w tym temacie. Badania kliniczne z zastosowaniem oliw polifenolowych i wysokopolifenolowych są obecnie prowadzone na pacjentach zdiagnozowanych na stwardnienie rozsiane, z demencją typu alzheimer oraz z innymi chorobami. W ostatnich latach prowadzi się badania na dużej grupie osób ze spektrum autystycznym.
Co to jest oznaczenie zdrowotne "Health Claim" EU 432/2012.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość polifenoli (m.in. pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co zapobiega oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów. Oznaczeniem zdrowotnym "Health Claim" mogą posługiwać się wyłącznie producenci oliwy, która w 20g zawiera co najmniej 5mg hydroksytyrosolu oraz jego pochodnych związków polifenolowych (np. oleaceiny, oleokantalu, oleoeuropeiny i innych). Oznacza to, że minimum dla certyfikacji oznaczenia zdrowotnego to oliwa o zawartości polifenoli >250mg/kg. Oliwy spełniające minimum normy w naszym sklepie posiadają oznaczenie: Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 TAK.
Co oznacza określenie oliwa "high phenolic" (o wysokiej zawartości polifenoli).
Termin „high phenolic” powinien być używany do oliwy o zawartości polifenoli > 500 mg/kg. Korzystając ze zmierzonego średniego wskaźnika ich utraty w czasie (fabrycznie zamknięta butelka) oliwa o zawartości polifenoli (próbka jest badana zaraz po zbiorach) >500 mg/kg zachowa limit oświadczenia zdrowotnego (minimum 250 mg/kg) przez co najmniej 12 miesięcy po butelkowaniu. Termin oliwa z oliwek o wyjątkowo wysokiej zawartości polifenoli (ultra high phenolic) powinien być używany dla oliwy o zawartości polifenoli >1200 mg/kg. Oliwy "high phenolic" czyli >500mg/kg w naszym sklepie posiadają metkę "PHENOLIC".
Jednostki naukowe i organizacje zajmujące się badaniami oliwy o wysokiej wartości związków polifenolowych.
- Medical School, University of Cyprus http://www.ucy.ac.cy/medical prof. Greta Woźniak
- University of Athens Faculty of Pharmacy Department of Pharmacognosy and Natural Products chemistry https://www.pharm.uoa.gr/ prof. Prokopis Magiatis
- Us Davis University of California https://olivecenter.ucdavis.edu/ prof. Dan Flyn
- Aristotle University of Thessaloniki https://www.auth.gr/en/uni prof. Magda Tsolaki
Dla chcących dowiedzieć się dużo więcej na temat oliw polifenolowych i wpływu polifenoli na ludzki organizm, zachęcamy do zapoznania się z prezentacją prof. Prokopisa Magiatisa z Uniwersytetu w Atenach "Związki fenolowe w oliwie". Przetłumaczony materiał można pobrać w formie pliku pdf
Zachęcamy do zapoznania się z wykładem prof. Grety Woźniak z Uniwersytetu Medycznego na Cyprze, możecie Państwo również zobaczyć jak przebiega proces u jednego z producentów o ekstremalnie ekologicznym podejściu do produkcji oliwy.
Organizacje:
https://worldolivecenter.com/
https://aristoleo.com/
*Konsultacja merytoryczna: prof. Greta Woźniak Medical School, University of Cyprus, kopiowanie, publikowanie i udostępnianie wyłącznie za zgodą autora
Najnowsze opracowania medyczne i wyniki badań klinicznych
25.11.2020
Laboratory of Pharmacognosy and Natural Products Chemistry, Department of Pharmacy, National and Kapodistrian University of Athens, Instituto de Biología y Genética Molecular Valladolid, Spain.
10.2020
Department of Psychology, University of Cyprus, Medical School, University of Cyprus, Department of Neurology, Medical School, Aristotle University of Thessaloniki.
02.2021
11.2021
UMK Collegium Medicum w Bydgoszczy Katedra Żywienia i Dietetyki International Journal of Food Science 2021