Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Oliwa "High Phenolic" i medycyna

Badania kliniczne i oliwa "High Phenolic"

Oliwy wczesnego zbioru z certyfikatem zdrowotnym (Health Claim EU432/2012) są wykorzystywane w profilaktyce zdrowia. Przedstawiamy zbiór publikacji w tym temacie. Badania kliniczne z zastosowaniem oliw polifenolowych i wysokopolifenolowych są obecnie prowadzone na pacjentach zdiagnozowanych na stwardnienie rozsiane, z demencją typu alzheimer oraz z innymi chorobami. W ostatnich latach prowadzi się badania na dużej grupie osób ze spektrum autystycznym.

Co to jest oznaczenie zdrowotne "Health Claim" EU 432/2012.

Ze względu na bardzo wysoką zawartość polifenoli (m.in. pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co zapobiega oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów. Oznaczeniem zdrowotnym "Health Claim" mogą posługiwać się wyłącznie producenci oliwy, która w 20g zawiera co najmniej 5mg hydroksytyrosolu oraz jego pochodnych związków polifenolowych (np. oleaceiny, oleokantalu, oleoeuropeiny i innych). Oznacza to, że minimum dla certyfikacji oznaczenia zdrowotnego to oliwa o zawartości polifenoli >250mg/kg. Oliwy spełniające minimum normy w naszym sklepie posiadają oznaczenie: Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 TAK.

Co oznacza określenie oliwa "high phenolic" (o wysokiej zawartości polifenoli).

Termin „high phenolic” powinien być używany do oliwy o zawartości polifenoli > 500 mg/kg. Korzystając ze zmierzonego średniego wskaźnika ich utraty w czasie (fabrycznie zamknięta butelka) oliwa o zawartości polifenoli (próbka jest badana zaraz po zbiorach) >500 mg/kg zachowa limit oświadczenia zdrowotnego (minimum 250 mg/kg) przez co najmniej 12 miesięcy po butelkowaniu. Termin oliwa z oliwek o wyjątkowo wysokiej zawartości polifenoli (ultra high phenolic) powinien być używany dla oliwy o zawartości polifenoli >1200 mg/kg. Oliwy "high phenolic" czyli >500mg/kg w naszym sklepie posiadają metkę "PHENOLIC".

Jednostki naukowe i organizacje zajmujące się badaniami oliwy o wysokiej wartości związków polifenolowych.

Dla chcących dowiedzieć się dużo więcej na temat oliw polifenolowych i wpływu polifenoli na ludzki organizm, zachęcamy do zapoznania się z prezentacją prof. Prokopisa Magiatisa z Uniwersytetu w Atenach "Związki fenolowe w oliwie". Przetłumaczony materiał można pobrać w formie pliku pdf

Zachęcamy do zapoznania się z wykładem prof. Grety Woźniak z Uniwersytetu Medycznego na Cyprze, możecie Państwo również zobaczyć jak przebiega proces u jednego z producentów o ekstremalnie ekologicznym podejściu do produkcji oliwy. 

Organizacje:

https://worldolivecenter.com/
https://aristoleo.com/

*Konsultacja merytoryczna: prof. Greta Woźniak Medical School, University of Cyprus, kopiowanie, publikowanie i udostępnianie wyłącznie za zgodą autora

Najnowsze opracowania medyczne i wyniki badań klinicznych 

25.11.2020

Laboratory of Pharmacognosy and Natural Products Chemistry, Department of Pharmacy, National and Kapodistrian University of Athens,  Instituto de Biología y Genética Molecular Valladolid, Spain.

"Oleacein Attenuates the Pathogenesis of Experimental Autoimmune Encephalomyelitis through Both Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects"

10.2020

Department of Psychology, University of Cyprus, Medical School, University of Cyprus, Department of Neurology, Medical School, Aristotle University of Thessaloniki.

"The Effect of Cretan High Phenolic Olive Oil on Fecal Calprotectin Levels in the Course of Multiple Sclerosis"

02.2021 

"A New Definition of the Term “High-Phenolic Olive Oil” Based on Large Scale Statistical Data of Greek Olive Oils Analyzed by qNMR"

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium