
Data przydatności oliwy jest z reguły oznaczana od momentu nalania oliwy do opakowania, a nie od sezonu zbioru (sezon zbioru w większości przypadków możemy odczytać z danych znajdujących się na etykiecie numer LOT). Ważne jest więc, aby opakowanie było bezpieczne i oliwa pozostawała świeża jak najdłużej. Po zbiorach oliwa nie jest butelkowana, rolnicy umieszczają ją w specjalnych zbiornikach ze stali kwasoodpornej. Ci najlepsi dbają o to by temperatura zbiorników była odpowiednio niska, a od ich góry wtłaczany jest azot, tak aby zabezpieczyć ją przed utlenianiem.
Szkło
Dla oliwy extra virgin najbezpieczniejszym opakowaniem wciąż pozostaje ciemna szklana butelka z filtrem UV, najlepiej gdy zamknięta specjalną zakrętką. Producenci o najbardziej pro ekologicznej filozofii produktu stosują również korek z drewna korkowego, wraz z dopełnieniem butelki azotem. Najbardziej popularna jest zwykła zakrętka. Unikajmy butelek transparentnych, z wyjątkiem oliwy jakości premium produkowanej w krótkiej serii i pakowanej dodatkowo w zewnętrzne opakowanie.
Puszka
Często stosowane puszki są również dobrym rozwiązaniem, natomiast trzeba wiedzieć o tym, że wewnętrzny laminat po pewnym czasie zachodzi w reakcję z oliwą. Oliwa kulinarna przy dużym jej zużyciu jest bezpieczna jeżeli chodzi o taką formę opakowania, natomiast powinna być kupowana najbardziej świeża. Oliwy prozdrowotne z oznaczona dużą ilością polifenoli (certyfikacja zdrowotna i badania NMR lub HPLC) powinny powinny być pakowane wyłącznie w opakowaniu szklanym z ciemnego szkła.
Bag (worek)
Takie opakowanie poprawia długoterminowe przechowywanie, blokując ekspozycję na tlen, światło i wyciekanie. W przeciwieństwie do tradycyjnych butelek, które przy cyklicznym otwieraniu są narażone na dostęp powietrza i utlenianie, konstrukcja kranika uniemożliwia dopływ powietrza. Bardzo dużą zaletą takiego opakowania jest waga produktu, szczególnie ma to znaczenie przy wysyłce do Klientów spoza naszego kraju. Opakowania tego typu zostały przystosowane do kontaktu z oliwą.
Butelka PET
Żaden szanowany producent oliwy extra virgin najwyższej jakości nie oferuje jej swoim Klientom w opakowaniu tego typu. Jedyną zaletą takiego opakowania jest waga produktu w porównaniu z opakowaniem szklanym co bardzo istotnie wpływa na koszt transportu, który jest o około 40% niższy niż transport w opakowaniach szklanych.
Wystrzegamy się opakowań typu PET, jeżeli już wybieramy taki rodzaj opakowania upewnijmy się czy nie była ona przechowywana przez dłuższy czas (powyżej 3,4 miesięcy) w takim opakowaniu. Oliwa w transparentnych opakowaniach PET niejednokrotnie stoi na straganie w pełnym słońcu. Również w sklepie na półkach które są wystawiane na ekspozycję światła, po niedługim czasie taki produkt staje się po prostu tylko tłuszczem. Większość polifenoli i tokoferoli zostaje zniszczona, następuje również przenikanie polimerów plastiku do oliwy.
W tym temacie istnieje szereg badań i publikacji naukowych, fragment konkluzji jednej z nich:
Opierając się na właściwościach fizykochemicznych oliwy extra virgin zaobserwowano, że oliwa przechowywana w opakowaniu typu PET spowodowała zmiany elastyczności opakowania, co wskazuje na reakcje chemiczną (migracją polimerów opakowania z oliwą) już po okresie 4 miesięcy w temperaturze 25oC.