tahini
Tahini zwykle kojarzone jest z kuchnią Bliskiego Wschodu, szczególnie jako składnik pysznego i zdrowego hummusu, który również nie pochodzi z Grecji. Jednak tahini w kuchni greckiej odegrało ważną rolę. Od starożytności sezam był częstym składnikiem wielu greckich przepisów. W latach współczesnych tahini jest używane głównie podczas religijnego postu, w którym bardzo religijni grecy nie mogą używać oliwy. Ponieważ nie jest zabronione spożywanie tłuszczów z nasion i orzechów, tahini jest idealnym źródłem zdrowych tłuszczów i białka.
Tahini to pasta sezamowa lub inaczej masło sezamowe. Jest doskonałym źródłem białka, witaminy E oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń i miedź. Zawiera również lignany (związki występujące tylko u roślin), wykazujące właściwości przeciwutleniające oraz zmniejszające poziom cholesterolu LDL we krwi. Pasta sezamowa bogata jest w wartościowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone.
Tahini macedońskie produkowane jest z sezamu pochodzącego z Etiopii, który przetwarzany jest w tradycyjny sposób w zakładach w Grecji. Prażony i łuskany sezam, mielony jest w kamiennych młynach, a cały mechaniczny proces produkcji jest ściśle kontrolowany. Dwie supernowoczesne linie, produkcyjna i pakowania, zapewniają produkt doskonałej jakości z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny. W zakładzie wdrożone są zasady HACCP, chroniące produkt końcowy przed zagrożeniami mikrobiologicznymi.
fragmenty tekstu pochodzą z bloga www.olivetomato.com
