Tahini Macedońskie 300g BIO

Dostępność: brak towaru
Cena: 16,00 zł 16.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Tahini Macedońskie Bio

Organiczne Tahini Macedońskie jest tradycyjnym produktem naturalnym, powstałym poprzez mielenie w kamiennym młynie lekko prażonych ziaren sezamu, pochodzących z uprawy ekologicznej. 100% pasta sezamowa - nie zawiera konserwantów, ani innych dodatków. Źródło białka, błonnika i tłuszczów nienasyconych, nie zawiera soli.
Oddzielanie się oleju sezamowego, którego zawartość w tahini wynosi ponad połowę, jest procesem naturalnym i nie ma żadnego wpływu na jakość produktu. Należy zamieszać przed użyciem.

Kraj pochodzenia: Grecja
Waga netto: 300g


Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Składniki: pasta z sezamu* 100% (rozgniecione nasiona sezamu)
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego

Wartość odżywcza
wartość energetyczna
tłuszcz
kwasy tłuszczowe:
- nasycone
- jednonienasycone
- wielonienasycone
węglowodany
- w tym cukry
błonnik
białka
sól

w 100g
2723kJ / 659kcal
58,2g

9,5g
24,3g
21,9g
1,9g
1,7g
10g
26,9g
0,0g

Certyfikaty:

Eko
 

Haitoglou Bross S.A.

Tahini zwykle kojarzone jest z kuchnią Bliskiego Wschodu, szczególnie jako składnik humusu, który również pyszny i zdrowy nie pochodzi z Grecji. Ale tahini w kuchni greckiej odegrało ważną rolę. Od starożytności sezam był częstym składnikiem wielu greckich przepisów. W latach współczesnych, tahini jest używane głównie podczas religijnego postu, w którym bardzo religijni grecy nie mogą używać oliwy. Ponieważ nie jest zabronione spożywanie tłuszczy z nasion i orzechów, tahini jest idealnym źródłem zdrowych tłuszczów i białka.

Tahini macedońskie

Tahini to pasta sezamowa lub inaczej masło sezamowe. Jest doskonałym źródłem białka, witaminy E oraz składników mineralnych takich, jak żelazo, wapń i miedź. Zawiera również lignany (związki występujące tylko u roślin) wykazujące właściwości przeciwutleniające oraz zmniejszające poziom cholesterolu LDL we krwi. Pasta sezamowa bogata jest w wartościowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone.

Sezam

Tahini macedońskie produkowane jest z sezamu pochodzącego z Etiopii, który przetwarzany jest w tradycyjny sposób w zakładach w Grecji. Prażony i łuskany sezam, mielony jest w kamiennych młynach, a cały mechaniczny proces produkcji jest ściśle kontrolowany. Dwie supernowoczesne linie, produkcyjna i pakowania, zapewniają produkt o najwyższej jakości z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny. W zakładzie wdrożone są zasady HACCP, chroniące produkt końcowy przed zagrożeniami mikrobiologicznymi.

fragmenty tekstu pochodzą z bloga www.olivetomato.com

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl