Szafran Krokos Kozanis (znamionka) 2x1g szkło BIO

2g_eko.jpg
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 55,00 zł 65,00 zł 55.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Szafran Krokos Kozanis

Grecki czerwony szafran Krokos Kozanis jest uważany za króla przypraw. Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie.

Krokus Kozani (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z małej okrągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza małe purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem. Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki.

Szafran Krokos Kozanis

Kraj pochodzenia: Grecja
Waga netto: 2g (1g + 1g)
Najlepiej spożyć przed końcem: 01.01.2020 r.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu

Certyfikaty:

PGI BioHellas Eko
 

Szafran Krokos Kozanis

Zaskoczy Cię niezliczona ilość możliwości zastosowania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, że szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, że w przeciwieństwie do innych przypraw, drobna szczypta jest ilością więcej, niż wystarczającą do większości potraw. Szafran dostępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany. Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor. Stosowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty kolor i wyjątkowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), poprzez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc.

Szafran Krokos Kozanis

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl