Oliwa Biolea tradycyjnie tłoczona 2017 250ml BIO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 30,00 zł 30.00

quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.75
Producent: Biolea
Kod produktu: 5204038423502

Opis

NOWY SEZON ZBIÓR 2016/2017 

Biolea

Nasza specjalność i duma – oliwa tłoczona na zimno, wytwarzana z mielonych kamiennymi żarnami oliwek odmiany Koroneiki. Doskonale zrównoważona, o najwyższej jakości rzemiosła, oliwa godna najbardziej wykwintnych potraw. Cechuje ją wyrafinowany aromat łączący w sobie woń roślin zielnych z nutą orzechów laskowych i migdałów, zwieńczony delikatną słodyczą jabłek. Subtelnie pikantne tony pieprzu z lekką, przyjemną goryczą podążają za wyjątkowym posmakiem szczawiu ogrodowego. Idealnie nadaje się do skropienia młodych liści sałaty, fantastycznie wzbogaci smak owoców morza oraz delikatnych dan makaronowych.

Biolea w 2017 r otrzymała  nowy certyfikat analizy przeprowadzonej przez Narodowy  Uniwersytet w Atenach, który zawiera szczegółowy opis związków fenolowych. Zawartość polifenoli to 1460 mg/kg przy średniej jakościowych oliw extra vergine na rynku (105-135 mg/kg) stanowi ogromną różnicę.  Analiza ta pozwala potwierdzić działanie prozdrowotne produktu. Jak zaznaczono w certyfikacie " Biolea należy do kategorii oliw, które chronią lipidy krwi przed stresem oksydacyjnym (zgodnie z rozporządzeniem 432/2012 Unii Europejskiej)".

Została także  uhonorowana Złotym Standardem Doskonałości jako produkt z bardzo wysoką zawartością polifenoli . Konferencja „Olympia Health and Nutrition” odbyła się w zabytkowym greckim parlamencie w Atenach. Udział wzięli m.in. profesor Stefanos Kales z Uniwersytetu Harvarda, dyrektor Dan Flynn z ośrodka UC Davis Olive oraz profesorowie Prokopis Magiatis i Eleni Melliou, innowatorzy w dziedzinie naukowej analizy fenolowej oliwy z oliwek. Nagrodę wręczyła pani profesor Magdy Tsolaki , która najnowszymi badaniami klinicznymi potwierdziła istotny wpływ oliwy z oliwek o wysokiej zawartości fenolowej na zapobieganie choroby Alzheimera.

Kraj pochodzenia: Grecja (Kreta)
Objętość: 250ml

Zawartość polifenoli: 1460 mg/kg /10x powyżej średniej

Kwasowość: 0.48% (zbiór sezon 2016/2017)

Najlepiej spożyć przed końcem: XII.2018
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Składniki: 100% oliwa z *oliwek
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego

Wartość odżywcza
wartość energetyczna
tłuszcz
kwasy tłuszczowe:
- nasycone
- jednonienasycone
- wielonienasycone
cholesterol
węglowodany
cukier
białko
sól

w 100 ml
800kcal
93,0g

13,0g
66,7g
10,0g
0mg
0,0g
0,0g
0,0g
0mg

Certyfikaty:

PDO BioHellas Eko PDO TUV ISO 14000
 

W północno-zachodniej części Krety – Kolymbari – w posiadłości Astrikas położone są gaje oliwne rodziny Dimitriadis. To właśnie tu od pięciu pokoleń wytwarzana jest oliwa Biolea. I tak, jak zaczęto to robić ponad dwieście lat temu, tak też i dzisiaj kamienne żarna tłoczą na zimno oliwę, której na próżno szukać w innych zakątkach świata.

Biolea

Wyjątkowe pochodzenie geograficzne, czas i warunki dojrzewania oliwek oraz tradycyjna metoda wytwarzania uczyniły Bioleę ekskluzywnym produktem chronionym nazwą swojego pochodzenia (ang. protected designation of origin, PDO). Rodzinna firma, łącząc zalety tradycyjnej ekstrakcji oliwy z oliwek z unikatowym know-how, przy zastosowaniu nowoczesnego wyposażenia i w poszanowaniu zasad zrównoważonego rolnictwa jest jedną z niewielu firm na świecie zajmujących się produkcją oliwy w duchu „slow”. Od lat doskonałość organicznej oliwy Biolea doceniana jest na światowym rynku wysokojakościowej i zdrowej żywności.

Kamienne Żarna

Tradycyjna metoda mielenia oliwek kamiennymi żarnami oraz tłoczenie na zimno zapewniają oliwie Biolea wyjątkową jakość. Dzięki takiemu sposobowi wytwarzania oliwy, zachowuje ona wszystkie swoje cenne właściwości odżywcze oraz unikalne cechy aromatyczne. Biolea jest charakterystycznie słodka i subtelna, nie jest filtrowana, a butelkowana jest dopiero w momencie, gdy osad w sposób naturalny oddzieli się od płynu. Każdą porcję ręcznie odlewamy i pakujemy na miejscu, gdzie ciemne butelki są sprawdzane i numerowane.

Gaje oliwne posiadłości Astrikas uprawiane są w najwyższym stopniu w sposób ekologiczny, w dbałości o ochronę środowiska oraz w poszanowaniu jakości życia i zdrowia konsumentów. Uprawa prowadzona jest bez użycia chemicznych nawozów, pestycydów i herbicydów. Wytwórnia oliwy Biolea posiada certyfikat agencji BIO HELLAS kontrolującej producentów produktów organicznych.

W naszych gajach oliwnych nie stosujemy sztucznych metod nawadniania. Nie chcemy ingerować w naturę, wprowadzając do ziemi system tysięcy metrów rur PVC. I chociaż jałowa uprawa sprawia, że nasze drzewa oliwne produkują mniej owoców, chronimy cenną dla nas wodę i krajobraz. Jesteśmy dumni, iż jako jedyny producent oliwy z oliwek w Grecji posiadamy środowiskowy certyfikat ISO 14000.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl