Chałwa z mastihą z Chios 400g

Opis
Mastic - Mastiha - to krzew uprawiany głównie w Grecji na wyspie Chios. Guma mastic ma szerokie zastosowanie w produkcji artykułów spożywczych, kosmetyce, farmacji oraz w przemyśle (do produkcji wysokiej jakości lakierów). Ma delikatny, charakterystyczny smak i aromat, jest przeźroczysta lub jasno żółta. W starożytności była stosowana głównie jako guma do żucia. Obecnie, jako aromatyzującą przyprawę, mastichę dodaje się do wielu produktów, lokalnych alkoholi, ciast, lodów, gum do żucia, puddingów, owoców i wielu deserów.
Kraj pochodzenia: Grecja
Składniki: Tahini (rozgniecione nasiona sezamu), syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, naturalna mastiha z Chios, wyciąg z mydlnicy lekarskiej, naturalny aromat mastihy z Chios. |
Wartość odżywcza |
w 100g |
Historia chałwy macedońskiej sięga czasów bizantyjskich. W krajach basenu Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie jako wysokoenergetyczny deser stała się popularnym i cenionym składnikiem codziennej diety.
Grecka firma Haitoglou Bros nieprzerwanie od ponad 80 lat specjalizuje się w jej produkcji z zachowaniem tradycyjnych metod i receptur. Używane są wyłącznie naturalne składniki wysokiej jakości. Przy produkcji nie stosuje się jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki temu oferowany produkt najwyższej jakości stał się częstym elementem kuchni greckiej i nie tylko.
Podstawowym składnikiem (ponad 50%) chałwy macedońskiej jest tahini, czyli pasta sezamowa. Nasiona sezamu to doskonałe źródło białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są również bogate w witaminy i mikroelementy, takie jak żelazo i magnez.
Oryginalna grecka chałwa macedońska ma niepowtarzalny i wyjątkowy smak.